FAQ - czyli najczęściej zadawane pytania

W tym wypadku pytania dotyczą wyciskarek do soków, ponieważ w Polsce jest to wciąż nowy i nieznany jeszcze produkt.

Jak działa wyciskarka do soków soków?

Zasada działania jest bardzo prosta, polega na  zgniataniu wrzuconych owoców oraz przelewaniu otrzymanego w ten sposób soku do podstawionego naczynia. Dzięki braku odcedzającego sita, uzyskany sok posiada wszelkie walory odżywcze, dużą ilość błonnika i witamin. Zgniatanie powoduje specjalny ślimak zrobiony z tworzywa o nazwie ULTEM, ktory nie zawiera rakotwórczych związków.

Na czym polega przewaga wyciskarek nad sokowirówkami?

Podstawowa przewaga to taka, że wyciskarka działa na bardzo wolnych obrotach nie powodując nagrzewania i napowietrzania soku, dzięki temu dostajemy bardzo podobny skład soku do jego pierwotnych składników. Jego istotnym elementem jest miąższ, który w całości przedostaje się do podstawionego naczynia. Sokowirówka działa na zasadzie odcedzania drobinek owoców, skórek i miąższu przed drobne sitko. Sok otrzymany w ten sposób jest klarowny, ale pozbawiony cennych enzymów i mikroelementów.

Czy użytkowanie wyciskarki wymaga szczególnych umiejętności?

Obsługa wyciskarki soków jest bardzo prosta. Przed jej użyciem wystarczy jedynie umyć składniki, a następnie wrzucić do zbiornika i przycisnąć praską. Możliwość ustawienia wyższych lub niższych obrotów pomoże nam dopasować siłę działania wyciskarki do twardości bądź konsystencji owoców.

Jak czyścić wyciskarkę?

Dzięki unikatowej konstrukcji oraz zastosowaniu najlepszych materiałów, wyciskarka jest bardzo prosta w czyszczeniu .Wystarczy przemyć ją letnią wodą tuż po użyciu. To zapobiegnie zaschnięciu soku, który posiada silne właściwości barwiące. Po myciu urządzenie można wysuszyć ręcznikiem, bądź pozostawić do samoistnego wyschnięcia.

Czym różni się sok z kartonu od soku z wyciskarki?

Podstawową różnicą jest ilość owoców przeznaczonych na litr napoju. Te kupowane w kartonie są mocno rozcieńczane i często słodzone cukrem, glukozą, bądź syropem glukozowo-fruktozowym. Sok z kartonika jest pasteryzowany czyli podgrzewany do takiej temperatury, że zabijane sa wszystkie cenne minerały i witaminy. Posiadają także nierzadko sztuczne barwniki zapachowe i smakowe. Sok, który zrobimy w wyciskarce, będzie kwintesencją wartościowych owoców, bez szkodliwych dodatków.

Czy składniki do przyrządzenia soku w wyciskarce muszą być odpowiednio przygotowane?

Przygotowanie soku w wyciskarce nie wymaga większych przygotowań. Składniki należy dokładnie umyć, w razie potrzeby – obrać. Należy wybierać świeże i sprawdzone produkty, co gwarantuje wysokie walory smakowe i odżywcze soku.

Czy użyte przy produkcji wyciskarki materiały nie wpływają szkodliwie na skład soku?

Do produkcji wyciskarek używa się jedynie sprawdzonych materiałów, nie wchodzących w reakcje z silnymi enzymami soków owocowych. Wyciskarki są testowane i sprawdzane w różnorodnych testach, dających gwarancje bezpieczeństwa. Warto kupować wyciskarki znanych i sprawdzonych producentów – dzięki temu unikniemy rozczarowań.

Czy przy przyrządzeniu soku w wyciskarce można wykorzystać również warzywa?

Oczywiście. Przewaga wyciskarki nad sokowirówką pozwala wycisnąć sok oraz wartościowe enzymy również z warzyw liściastych, marchwi, buraków i wielu innych. Należy zdawać sobie sprawę, że otrzymany w ten sposób sok będzie bardzo esencjonalny, zawierający drobinki warzyw. Przygotowanie soku z np. sałaty czy szpinaku w sokowirówce nie nie jest możliwe, a w wyciskarce tak.

Czy cena wyciskarki świadczy o jej jakości i wpłynie na smak soku?

Cena wyciskarki zależy od bardzo wielu czynników – mechanizmu, zastosowanych materiałów, dodatkowych funkcji , a także – popularności producenta. Przy wyborze konkretnego modelu należy kierować się własnymi potrzebami i opiniami innych użytkowników.

Co to oznacza, że wyciskarka jest jedno- lub dwuślimakowa?

Różnica wynika z budowy wyciskarki, używającej przy prasowaniu produktówjednego lub dwóch tzw. ślimaków. Wyciskarka jednoślimakowa posiada mniejszą skuteczność działania, jest jednak tańsza i łatwiejsza w czyszczeniu. Wyciskarki dwuślimakowe to urządzenie dla wymagających smakoszy zdrowych soków – gwarantuje wysoką jakość i smak.

Wybrać wyciskarkę wolno-, czy szybkoobrotową?

Wybór szybkości obrotów wyciskarki zależy od oczekiwań klienta. Wolne obroty wydłużają czas przygotowaniu soku, ale nie wpływają na jego napowietrzenie. Szybkie obroty przyspieszają pracę urządzenia i zwiększają jego skuteczność, jednak konsekwencją jest napowietrzenie i krótsza trwałość soku.

ak długo po wyciśnięciu soku w wyciskarce jest on dobry do spożycia?

Sok przygotowany w wyciskarce niskoobrotowej z powodzeniem można przechowywać w lodówce do 24 godzin, natomiast w wyciskarce wysokoobrotowej – nieco krócej. Im większa ilość piany, tym większe zapowietrzenie, a tym samym – krótsza trwałość soku.

Na czym polega różnica w budowie wyciskarki poziomej i pionowej?

Różnica ta wynika z ułożenia wałka wyciskającego sok, tzw. ślimaka. W przypadku wyciskarki poziomej, nazywanej także tradycyjną, ślimak ułożony jest poziomo względem podłoża, natomiast w pionowej – mechanizm został odwrócony. Wyciskarka pionowa posiada mniejszy rozmiar i jest łatwiejsza w użytkowaniu.

Ile czasu zajmuje średnio przygotowanie 1 litra soku za pomocą wyciskarki?

Czas przygotowania zależy od rodzaju składników oraz szybkości obrotów wyciskarki. Nie powinien jednak przekroczyć 5 minut. Czas pracy uwarunkowany jest również budową urządzenia np. automatyczne usuwanie resztek składników lub osadzanie się ich na sicie.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie wyciskarki?

Przy zakupie wyciskarki warto odpowiedzieć sobie na pytania dotyczące użytkowania urządzenia. Jeśli chcemy to robić sporadycznie – wystarczy nam prosta, pionowa wyciskarka jednoślimakowa, której niezawodny mechanizm zapewnia dobry i zdrowy sok. W przeciwnym razie – warto zagłębić się w mechanizmy dwuślimakowe o bardziej zaawansowanych parametrach.

Podziel się z innymi

Email marketing powered by FreshMail
 

Subscribe to our newsletter

Email marketing powered by FreshMail