Wyciskarki

Co to jest wyciskarka do soków i dlaczego taka fajna?

Odkryj moc naturalnych soków


Sok przyrządzony z dokładnie wyselekcjonowanych owoców w zaciszu własnego domu to bomba witaminowa, która korzystnie wesprze naturalną odporność organizmu. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że sok sokowi nierówny, a jego wartość odżywcza zależy w dużej mierze od sposobu przygotowania napoju. Najczęściej spotykanymi urządzeniami są sokowirówka oraz wyciskarka do owoców. Czym różni się sok otrzymany za pomocą pierwszego i drugiego przyrządu? Co powinniśmy wiedzieć o przewadze wyciskarek?

Sokowirówka – tania szybka, ale co z tego?

Sokowirówka to urządzenie bardzo proste w obsłudze. Bez wgłębiania się w instrukcję swobodnie przyrządzimy sok z praktycznie każdego owocu, a także – warzywa. Owoce wrzucamy w całości, bez obierania do sokowirówki. Specjalne ostrza siekają je, wydobywając sok, który następnie przechodzi przez drobnoziarniste sitko. W efekcie w podstawionym naczyniu otrzymujemy klarowny, czysty sok bez drobinek. Niestety za łatwość w obsłudze płacimy wartościami odżywczymi w soku. W procesie odcedzania traci dużo błonnika, znajdującego się we włóknach i skórze owoców. Sok z sokowirówki dość szybko traci świeżość, dlatego najlepiej spożywać go tuż po zrobieniu.Co najważniejsze sok przy kontakcie z metalowymi częściami sokowirówki traci większość swoich enzymów i mikroelementów. Nie bez znaczenia jest też fakt, że ostrza w sokowirówce pracują z ogromną prędkością podgrzewając przy tym sok. Traci on wtedy swoje właściwości. Nie wspominając już o tym, że otrzymamy znacznie mniej soku z sokowirówki niż z wolnoobrotowej wyciskarki. Szczególnie jest to widoczne podczas używania miękkich owoców do sporządzenia soku.

Użytkownicy tego urządzenia narzekają również na hałas, do którego przyczynia się szybko wirujący mechanizm ostrzy. Skomplikowany zestaw elementów po każdej pracy należy czyścić, co w przypadku sokowirówki trwa dość długo. Jej dużym plusem jest natomiast szybka i skuteczna praca, pozwalająca wycisnąć spore ilości soku niewielkim nakładem pracy.

wyciskarka vs. sokowirówka
wyciskarka kuvings

Wyciskarki

Alternatywnym rozwiązaniem dla miłośników zdrowych napojów, niosących za sobą nie tylko walory smakowe, ale również zdrowotne, jest wyciskarka soku. Różnica pomiędzy tym urządzeniem, a sokowirówką pojawia się przede wszystkim w konstrukcji obydwu sprzętów AGD. Wyciskarka działa na wolnych obrotach ( 40 obr/min), nie posiada noży i nie sieka owoców i warzyw, przez co nie ma konieczności odcedzania niesmacznych cząstek np. skórki w przypadku pomarańczy. W ten sposób wyciśnięty sok wraz z miąższem owocowym trafia do podstawionego naczynia.

Bardzo istotną różnicą jest skład soku z wyciskarki, który posiada wszelkie wartości odżywcze, zawarte w owocu, m. in. tak ważny dla naszego zdrowia błonnik. Smakosze wyciskanych soków wskazują także na ich nieco inny, bardziej naturalny i wyraźny smak oraz gęstszą konsystencję. Sok nie utlenia się szybko, dzięki czemu może być z powodzeniem przechowywany w lodówce.W wyciskarkach zastosowano ślimak zgniatający z tworzywa o nazwie ULTEM, który nie zawiera rakotwórczych związków- BPA- FREE.

Łatwa konstrukcja pozwala na szybkie wyczyszczenie wyciskarki, bez konieczności czyszczenia drobnych i ostrych elementów. Wadą, która nie musi dotyczyć każdego użytkownika, jest dłuższy czas spędzany przy przygotowywaniu napojów.

Podsumowując, wyciskarki pozwalają uzyskać zdrowszy, bardziej wartościowy sok niż ten pochodzący z sokowirówki, są również łatwiejsze w czyszczeniu, a ich prosty mechanizm nie ulega awarii. Warto spróbować soku z wyciskarki, aby przekonać się o jego przewadze.

Czy warto kupić wyciskarkę?

Kiedyś korzystaliśmy z ręcznych wyciskaczy do owoców czy warzyw ,następnie pojawiły się sokowirówki, którą praktycznie każdy miał w domu. Ciężkie, hałaśliwe urządzenie które było kłopotliwe w myciu, trzeba było rozłożyć na części pierwsze i szorować dość długo aby zeszły ślady na przykład po robieniu soku z buraków.Soki niestety były średniej jakości, jeśli chodzi o konsystencję czy walory witaminowe, ponieważ produkty miały styczność z częściami metalowymi urządzenia, które niszczyły jakiś procent odżywczy, i były szkodliwe dla naszego organizmu.

Po za tym po przepuszczeniu warzyw, owoców zostawało bardzo dużo odpadów,które wyrzucaliśmy.W tej chwili możemy sobie zakupić sprzęt wysokiej klasy, wykonany całkowicie z części wolnych od bisfenolu. Dzięki temu nasze soki nie będą pozbawione witamin.Technologia zastosowana obecnie w wyciskarkach pozwala nam na wyciśnięcie do maksimum danego produktu, dzięki temu po wyciśnięciu otrzymamy bardzo małą ilość odpadu czyli tak zwanej pulpy, która praktycznie jest sucha.

Sama nazwa urządzenia wskazuje na to że wyciska co jest bardzo istotne, ponieważ oszczędzamy pieniądze i tak naprawdę też czas, dlatego że wystarczy wrzucić kilka owoców by uzyskać naprawdę pokaźną ilość soku, natomiast używając sokowirówki musielibyśmy użyć trzy razy więcej warzyw czy owoców aby osiągnąć taki sam wynik. Jest to różnica kolosalna.Oczywiście w tych urządzeniach możemy wyciskać prawie wszystkie owoce ,warzywa, zioła czy rośliny trawiaste, uzyskując w zależności od kombinacji bombę witaminową lub też sposób na jakąś dolegliwość .Pamiętajmy że dawniej nasze babki używały wyłącznie naturalnych sposobów na choroby,kiedyś nie było tak szerokiego dostępu do leków.

Możemy wycisnąć sobie sok z ananasa i papaji, który będzie świetnie wpływał na nasz układ trawienny.Na zwalczanie przeziębienia sok z marchwi,cytryny, rzodkiewki, imbiru i czosnku.Wzmocnienie pamięci sok z marchwi, pietruszki,szpinaku,i do tego jarmuż.Ból głowy -marchew, seler naciowy, pietruszka,szpinak.Odtruwanie sok z jabłka,buraka,ogórka,imbiru.Możemy również wyciskać sok z pokrzywy,czy z różnych nasion w przeciwieństwie do sokowirówki.Pijąc takie soki regulujemy sobie poziom cholesterolu,dostarczamy do organizmu 100% sok bez dodatku, cukrów czy aspartamu i innych wielu barwników, ulepszaczy smaku.Uzupełniamy dzienną porcję na witaminy potrzebną do dobrego samopoczucia i nabieramy sił witalnych .

Na rynku jest dostępnych wiele modeli wyciskarek.Wszystkie maja taką samą zasadę działania.Różnice jakie wynikają pomiędzy nimi to producent,następnie ilość obrotów na minutę, dodatkowe funkcje regulacji np. przepustnica, czy dodatkowe akcesoria do robienia musów i lodów,wielkość otworu wlotowego,kolorystyka i okres gwarancji.Podstawową zasadą prawidłowego użytkowania sprzętu jest dokładne stosowanie się do instrukcji podczas składania oraz poprawne oczyszczenie owoców i warzyw z twardych pestek.

Unikniemy wtedy uszkodzenia wyciskarki.Na karcie gwarancyjnej zawsze jest umieszczony numer telefonu na tak zwany dział techniczny gdzie można zadzwonić i dopytać o szczegóły montażu, jeżeli jest coś dla nas nie zrozumiałe w instrukcji, bądź gdy nie mamy pewności że dobrze złożyliśmy sprzęt zawsze rozwiążą problem telefonicznie.Ceny wyciskarek niestety są dość wysokie, niektóre sklepy mają także możliwość kupna na dogodne raty,ale warto zainwestować w taki zakup,na pewno szybko nam się zwróci podczas wyciskania.Nie będziemy kupować drogich soków i napojów w sklepach czy marketach dodatkowo płacąc za opakowanie i cukry zawarte w nich. Nasze samopoczucie się poprawi.

Pijąc naturalne soki,nie zaśmiecamy swojego organizmu chemią spożywczą.Dowolna kombinacja składników warzyw z owocami,daje nam możliwość poznania wielu różnych smaków, takich których nie kupimy w gotowym kartonie czy butelce.Polecam również zakup książek z przepisami na soki, koktajle, fajna ściąga i podpowiedź jak łączyć te produkty aby miały efekt leczniczy czy też odżywczy.Nawet jeśli nie jesteśmy chorzy,to i tak cierpimy na kłopoty z koncentracją, ospałość  bądź bezsenność a także inne objawy spowodowane niedoborami żywieniowymi.GORĄCO POLECAM!!!

Podziel się z innymi